Team

Praktijk Antwerp Eye Care

Dr. Carl Claes studeerde af als chirurg oogheelkunde in 1987 aan de Universiteit Antwerpen.

Na het behalen van de American Medical Degree, volbracht hij een fellowship in vitreoretinale heelkunde aan de Retina Foundation (directeur Charles Schepens) en Harvard Medical School. Een tweede fellowship werd volbracht in het Oogziekenhuis Rotterdam onder leiding van Relja Zivojnovic.

Dr. Carl Claes was stichter-hoofd van de Vitreoretinale afdeling in het AZ Middelheim Ziekenhuis en startte de eerste gecompliceerde vitreoretinale procedures buiten een universitaire context, in de provincie en in het land.

Dr. Zivojnovic vervoegde het team en versnelde de groei in aantal en in internationale doorverwijzingen van over heel Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en verder.

Gedurende 9 jaar werden, in nauwe samenwerking met Dr. Zivojnovic, duizenden Belgische en internationale patiënten geopereerd op de afdeling, doorverwezen voor de meest vergevorderde en zeldzame pathologieën.

In 1997, na het pensioen van Dr. Zivojnovic, werd Dr. Claes hoofd van de afdeling Vitreoretinale Heelkunde van het AZ Middelheim.

Dr. Claes is stichter en organisator van het Advanced Vitreoretinal Course in Antwerpen, sinds 1989, een tweejaarlijks congres voor specialisten, waar meer dan 300 deelnemers van 35 landen aan deelnamen en waarvan 14 edities succesvol plaatsvonden.

Tegenwoordig is Dr. Claes co-organisator van de tweejaarlijkse Floretina Meeting, het grootste congres vitreoretinale heelkunde ter wereld, waaraan meer dan 3000 vitreoretinale chirurgen uit 120 landen deelnemen. Dit congres onderscheidt zich door zijn live surgery sessies.

In 2005 verhuisde Dr. Claes naar het Sint-Augustinus Ziekenhuis als stichter en hoofd van de afdeling Vitreoretinale Heelkunde om technieken te verbeteren en te ontwikkelen, en jonge specialisten van over de hele wereld op te leiden, landen als België, Italië, Duitsland, Nederland, Syrië, Thailand, Jordanië, Servië, Kroatië, Slovenië, Ukraïne, Griekenland, Turkije, Spanje, Bulgarije, Verenigd Koninkrijk, Brazilië, Argentinië, Chili, Japan, VS, Canada en veel meer. Momenteel is Dr. Claes actief in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, waar hij instaat voor de opleiding en uitbreiding van de afdeling Vitreoretinale Heelkunde.

 

Dr. Claes werd uitgenodigd voor meer dan 500 lezingen op conferenties in 5 werelddelen.

Hij voerde live surgery demonstraties uit tijdens congressen in 8 verschillende Europese landen, evenals het Midden-Oosten, Zuid-Amerika, Azië en Afrika, waarbij regelmatig uiterst complexe gevallen vertoond werden evenals innovatieve technieken en instrumenten.

Hij deelde zijn uitgebreide ervaring in vele boeken en diverse wetenschappelijke publicaties in hoog aangeschreven wetenschappelijke tijdschriften.

Momenteel is Dr. Claes recensent voor verscheidene hooggewaardeerde oftalmologische tijdschriften (Retina Ophthalmology, European Journal of Ophthalmology en meer).

Dr. Claes is actief in de adviesraad van diverse medische bedrijven waar hij bijdraagt aan de ontwikkeling van farmaceutische en instrumentele innovaties. In samenwerking met verschillende medische bedrijven, ontwierp hij vele nieuwe instrumenten, uitrustingen en technieken, bijdragend aan de ontwikkeling van de moderne vitreoretinale heelkunde.

Dr. Claes heeft een praktijk in Antwerpen, België.

  • Medisch hoofd Antwerp Eye Care
  • Afdelingshoofd VR Heelkunde GZA Ziekenhuizen, campus Sint-Augustinus
  • Afdelingshoofd VR Heelkunde Universitair Ziekenhuis Antwerpen.
Tevens opereert hij in 4 Europese landen en ontvangt hij talrijke internationale doorverwijzingen voor complexe netvliesloslatingen, trauma’s, proliferatieve diabetische retinopathie, prematuren retinopathie, proliferatieve vitreoretinopathie, maculaire translocaties, pigmentepitheel transplantaties en pediatrische aandoeningen.
 
Internationale prijzen
Belgian selection Award Rome SOE 1985, Honor Award Greek Retina Society 2010, Nataraja Pillai Award Indian VR Society 2011, Member Hall of Fame Retina Specialists 2015, Senior Achievement Award American Academy of Ophthalmology 2015, Membership of the American Society of Retina Surgeons for contributions in VR surgery 2016.
Lid van volgende verenigingen
American Academy of Ophthalmology, Club Jules Gonin,European Retina Society,Société Belge d’Ophtalmologie, American Society of Retina Surgeons,Honorary Member of Tunisian Society, Honorary Member Romanian Society, Honorary Member Brazilian Society, Member advisory board Schepens Society, Instructor European School Advanced Studies in Ophthalmology.